Захариева: Членството на Северна Македония в ЕС вече не е мираж

В договора за добросъседство с Македония има гаранции за липса на териториални претенции и много други гаранции за България. В договора между Гърция и Македония също има текст, че той не е насочен срещу трета страна или страни. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод подписването на договора за новото име на Македония при гостуването си в Нова.

Нали не си представяме, че Македония ще нападне България, особено като член на НАТО, заяви тя.

Националният интерес на България е стабилни съседи, стабилна Република Македония. Подкрепяме действията на македонското правителство - това не е тайна. Отношенията между двете страни не са били толкова добри от 20 години. Искаме да живем в стабилен регион, искаме Балканите да оставят миналото в миналото и да гледаме напред, заяви Захариева.

Членството на Македония в Европейския съюз вече не е мираж, а е реална перспектива пред нашата съседка. Не е голям ентусиазмът нито в ЕС, нито в НАТО от бързо приемане на нови, но факт е, че Македония има зелена светлина и ще има след подписването на този договор, посочи външният министър.

По повод случая с българските гранични полицаи, които отново получиха призовки от турски съд по делото за застреляния турски бракониер Захариева каза, че България подкрепя всички български граждани, които са потърсили съдействие от държавата. Не е вярно, че българската държава не ги подкрепя. Опасенията за политическа размяна са абсолютно неосонователни, заяви външният министър.

Лайвнюз