Румен Радев: Правителството показа характер с темата Западни Балкани

Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Българското правителство показа характер като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. Българското правителство показа постоянство като върна темата за Западните Балкани в една много деструктивна среда, предаде БГНЕС.

Това каза президентът Румен Радев на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

„Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, подчерта президентът. Според него оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани“, каза Радев. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа“, каза още той.

От 1 януари България успя да гарантира широк консенсус по много важни теми, успяхме да приключим важни досиета. Въпреки факта, че този консенсус бе намерен чрез сериозни компромиси, това ти дава възможност да вървим напред, заяви президентът.

Лайвнюз