Солени станаха глобите за нарушенията на пътя и у нас, и в чужбина

Най-тежко се наказва шофирането след употреба на алкохол, като в зависимост от съдържанието на алкохол в кръвта глобите може да вариват от 500 до 1000 лв. глоба, от 6 до 12 месеца отнемане на шоьфорската книжка, предаде БНТ.

При повторно залавяне на шофьор, употребил алкохол, книжката се отнема за 3 години.

Превишаването на разрешената скорост за предвижване зависи от мястото, където е извършено нарушението - в и извън населено място, както и с колко е превишена скоростта.

При организиране или участие на нерегламентирани състезания шофьорската книжка се отнема за 12 месеца, а глобата е 3000 лв. Книжка се отнема при управление на нерегистрирано МПС, управление на МПС с опасен товар без регистрация, отказ да се спазва временната организация на движението, каране в лентата за принудително спиране, навлизане след знак, който забранява влизане при временна забрана за движение.

Санкции за чести нарушения включват преминаване на червен светофар, говорене по телефона по време на шофиране, шофиране без включени фарове, без включени фарове.

Санкции за чести нарушения включват и използване на антирадар, отнемане на предимство на пешеходна пътека, изхвърляне на предмети, както и пътуване или шофиране без предпазен колан.

В летния сезон хиляди българи почиват зад граница. Голяма част от тях~избират по-близките дестинации - като Гърция, Турция, Сърбия и Македония.

Ако в България за опит за хитруване с антирадар ни глобяват с 50 лв., то в Гърция санкцията е 2000 евро. Законът за движение по пътищата в южната ни съседка предвижда сурови глоби и за преминаване на червен светофар, напомни инж. Малинка Бондеренко от Съюза на българските автомобилисти.

Най-строги са санкциите за употреба на алкохол в Турция.

От април тази година Сърбия има нов Закон за движение по пътищата. В него е включена глоба и за средна скорост.

За изхвърляне на отпадък на пътя глобата в България е 30 лв. В Македония за същото ще ви санкционират с 45 евро. Там всички шофьори с българска регистрация трябва да представят застраховка „Зелена карта“, в която задължително е описано, че е валидна за югозападната ни съседка.

Лайвнюз