След ,,потопа'' в София: Щети в 900 сгради, 22 ударени от мълнии светофара

Над 1500 сигнала и стотици наводнени сгради. Това е равносметката след дъжда в столицата в понеделник. 50 литра на квадратен метър са паднали над града, съобщи БТВ.

Наводнени приземни етажи, мазета, запушени шахти и разрушена пътна инфраструктура. Това са само част от щетите.

Истински кошмар преживяха в Театър 199. Малко преди премиерата на "Семеен съвет" шахтите на канализацията започват да бълват огромно количество вода и салонът, който е под нивото на улицата, е бил потопен.

Подобно преживяване имаше и трупата на съседния театър "Сълза и смях".

Столичният кмет се оправда, че дъждът се е изсипал за изключително кратко време. При проверките, обаче, са установени 300 запушени шахти.

В подземната железница водата се изля като водопад. В повечето метростанции водата проби през стълбищата, но на "Сердика" водата потече от тавана. Причината са археологическите разкопки над метрото, които са непокрити.

Високото напрежение, което захранва влаковете варира между 750 и 1000 волта.

„Навсякъде има помпи, опасността е когато много голямо количество влезе наведнъж и нивото отиде близо до захранващата контактна релса и да се получи късо съединение, но това за 20 години експлоатация на метрото не се е случвало”, обясни Валентин Тодоров, зам.-началник "Експлоатация" на софийското метро.

Лайвнюз