Нено Димов: Трябва задълбочен анализ на препоръките за парк ,,Пирин''

Запознавам се с писмото на главния прокурор относно концесията на Национален парк "Пирин". Трябва да се направят много задълбочени анализи и в максимално кратки срокове да предложим решение на препоръките на главния прокурор. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в коментар на писмото на главния прокурор Сотир Цацаров относно концесията на Национален парк "Пирин" при гостуването си в БТВ.

,,Всички строежи в тази зона са минали през проверки. Има сериозен проблем с първия член на концесионния договор и това съм го повтарял неколкократно. Надявам се с новия Закон за концесиите да вървим към сключване на някакъв анекс за концесията на ски-зона Банско'', допълни Димов.

"Според мен не отделяме съразмерно време на важните въпроси. Кръговата икономика е много важно нещо. Защо не се фокусираме върху нея? Защо се съсредоточаваме само върху един проблем, а не говорим примерно за пластмасата в морето? Ние се опитваме да се съобразяваме с приоритетите на местната общност.

Когато говорим за плаж "Корал", той е извън юрисдикцията на МОСВ, защото нито е парк, нито е Натура. Плажът "Корал" попада под юрисдикцията на Закона за устройство на черноморските територии. Кадастърът е отговорност на МРРБ и аз вярвам в документите", разкри Димов.

"Част от работата ми е да провеждам много срещи, но никога не съм давал обяд на посланици. Имах работно посещение в Париж и разговаряхме с ЮНЕСКО за парк "Пирин", но пак ще повторя, че никога не съм давал обяди. Ако се рестартира АЕЦ "Белене", няма да има нужда от нов ОВОС, защото това все още е действаш проект на този етап.

Въпросът колко живот има в родните тецове, трябва да бъде зададен на енергийния министър. Тецовете замърсяват, но със сигурност не са сред най-големите замърсители. Енергийното министерство трябва да даде отговор на въпроса какъв трябва да бъде микса от енергия за следващите 10-15-20 години", обяви министърът.

Лайвнюз