Парламентът освободи управителя на НЗОК

Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) проф. Камен Плочев. Решението беше гласувано със 109 гласа „за“, 72 „против“ и 30 „въздържал се“, предаде БНТ.

Аргументът за освобождаването му от длъжност е обективната невъзможност да изпълнява своите задължения за срок, по-дълъг от три месеца. В Народното събрание има е постъпило писмо, в което проф. Плочев изрично посочва, че последните три месеца е отсъствал поради заболяване, а по мнение на лекуващия го екип, няма да бъде трудоспособен поне още един месец, което се доказва с представен болничен лист.

От опозицията разкритикуваха начина на освобождаването на проф. Плочев и определиха случващото се като „политически кръстоносен поход“ срещу него. Според народния представител от „БСП за България“ Славчо Велков причината за това е заявеното преди време от проф. Плочев, че НЗОК е натрупала задължения към чужди социални институции.

Славчо Велков оспори и един от аргументите за предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК, а именно, че той е представил е болничен лист, но не решение на ТЕЛК, което да доказва неговата нетрудоспособност.

Участие в дискусията взе зам.-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя определи казуса като „пореден фрагмент от задълбочаващата се безизходица в системата на здравеопазването“, а аргумент за твърдението си намери във факта, че проф. Плочев е 17-ти управител на касата.

Зам.-председателят на парламента смята още, че с освобождаването на проф. Плочев хаосът в здравеопазването няма да се оправи и потвърди, че групата на ДПС няма да го подкрепи.

Лайвнюз