Румен Петков: Ще дойде време, когато ще купуваме ток от Турция

1800 страници документи във връзка с изказвания за ,,Южен поток'' предостави председателят на АБВ Румен Петков. "Това са публични изявления, интервюта. Национално предателство е да си срещу "Южен поток" и сега да купуваме руски газ срещу Турция", подчерта той при гостуването си в БТВ.

По думите сега страната ще плаща лъжите на някои хора за "Южен поток". "Ще дойде време, ако не построим "Белене", когато ще купуваме ток от Турция", предупреди лидерът на АБВ. "Унгария строи ядрена централа, Турция строи, Финландия строи, ние какво правим", попита Петков. "Никога не съм крил, че обичам Русия. Гьолът "Белене" е наша заслуга. Сега можеше първи поток да работи", добави политикът.

„Ние от АБВ казахме много категорично „Не на двойните стандарти!” – може „Северен поток”, може Меркел да отиде в Сочи и да каже „Северен поток” за нас е икономика”, а „Южен поток” за нас да е зависимост”, подчерта лидерът на АБВ и допълни, че „лъжите на тези хора ще ги платим ние”.

„Сега се започва същата агресия срещу „Белене”, без да си даваме сметка, че Турция строи 8 реактора – 4 руски и 4 японски. Когато затворим „Козлодуй”, ако нямаме „Белене”, ще си купуваме ток от руски реактори, но от Турция”, предупреди Петков. Според него всички правителства до момента без това на Жан Виденов са подкрепяли строежа на Втора атомна.

Според лидера на АБВ правителството има пред себе си две големи предизвикателства – да се договори с Русия за директна доставка на газ и да намери инвеститор, който да построи АЕЦ „Белене” в рамките на 7 до 10 години.

"Две са предизвикателствата пред сегашното правителство - да договори директна доставка на газ от Русия за България и Европейския съюз и да построи АЕЦ "Белене", уточни той. "Вотът на недоверие няма да мине. Той е компесаторен акт, стремеж да се запушат вътрешни дупки", категоричен е лидерът на АБВ.

Лайвнюз