Манолова към политиците: Свършете си работата и подавам оставка

Искам да кажа на всички тези, които очевидно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, че съм готова да им предложа успокоителна размяна - те да застанат зад законопроекта, който искат майките, да осигурят подкрепа за този законопроект, да бъде приет по най-бързия начин, след това да застанат зад други закони, които уж подкрепят - срещу свръхправомощията на банките и личния фалит - и в замяна ще получат моята оставка, за да са спокойни. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая Манолова.

Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа. Стана ясно, че техният проблем, който ги изкара на палатки, няма да бъде решен. Беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики. Целта беше да стане ясно, че статуквото в политиките за хората с увреждания ще бъде запазено, заяви Манолова.

Майките излизат на протест заради ситуацията в този сектор. Сега за политиките в сектора се наливат 169 млн. за асистентски услуги, които се предоставят на 11 158 души. Има листи на чакащите, има хора, които не могат да се доредят до тази услуга – тя е на проектен принцип, критериите са различни в различните общини, има общини, които не предоставят тази услуга. И всичко това – срещу 169 млн. лева.

Това са парите, които се харчат в момента – огромни пари на българските данъкоплатци. По законопроекта за лична помощ само с още 105 млн. лева асистентски услуги ще получават 77 000 души, а освен това шще имат право да кандидатстват всички до 500 000, като кандидатстването ще бъде по индивидуален признак, посочи омбудсманът, като подчерта, че в момента статуквото е дискриминационно – до услугата могат да се доберат едва 11 000 души.

Манолова коментира и случая с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги "разхождат по улиците". Не знам какво стои зад това говорене - пристрастия, страхове, зависимости, но то е недопустимо, при това беше казано със страст.

Много се надявам синдикатите да насочат тази страст в защита на хората, които имат нужда, а не срещу тях. Бях сащисана по време на заседанието, познавам тези хора в друга светлина. Нямам обяснение за изпуснатите нерви, заяви националният омбудсман.

Ще стоя зад протестиращите майки докрай, защото това е една справедлива кауза. Сегашната ситуация е дискриминационна и разделя хората с увреждания. Този закон не решава всички проблеми, но е първото камъче, което трябва да бъде обърнато, за да се подобри живота на тези хора. Настройването на хора срещу хора убива солидарността в обществото, отнема ни най-важната функция – да бъдем човеци. От кого да започнем, ако не от децата с увреждания, каза още Мая Манолова.

По думите й социалният министър Бисер Петков не е заявил позиция и не е поел своята отговорност по време на обсъждането на закона за личната помощ.

Лайвнюз