Синоптиците от НИХМ излязоха на първия си ефективен протест

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на протест. Те поискаха спешно да получат 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността си до края на годината, както и трайно решение на проблема с недофинансирането, предаде БТА.

Около 150 души от хидрометеорологичните служби в София и страната се включиха в първия ефективен протест на Националния институт по метеорология и хидрология в БАН. Те се събраха в градинката при "Кристал" и оттам се придвижиха до централната сграда на БАН по тротоара без да затрудняват движението.

Протестиращите носят плакати с надписи "Държавата дава, БАН не дава", "Публикации или прогнози" по повод на факта, че голяма част от допълнителната държавна субсидия беше разпределена за публикации и научна дейност, вместо за прогнози. Има и плакат "Климатът се променя, а Общото събрание на БАН не".

Протестиращите искат оставката на академик Константин Хаджииванов, заместник-председател на БАН, който според тях е основният виновник за разпределението на допълнителната държавна субсидия. 

Синоптиците очакват някого от ръководството на БАН, на когото да връчат исканията си. По-късно днес предстои среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Лайвнюз