Три неща трябва да се направят незабавно за решаване на мигрантската криза!

Много ясно съм заявявал винаги, че паниката не е добър съветник, повтаряме нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС и не само от тях, но страните от Западните Балкани също трябва да бъдат защитени. Това каза премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Припомняме, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свика днес правителствени представители от няколко държави в ЕС на неформална работна среща по миграцията и даването на убежище.  В срещата участват Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Малта и Франция.

Има три неща, които да се направят едновременно - незабавна защита на външните граници на ЕС, веднага, каза Борисов на българските журналисти. По неговите думи е необходимо също мигрантите, пристигнали в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са дошли. Той предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Тези три неща трябва да действат заедно и да се направят незабавно, заяви премиерът.

В отговор на въпрос по предложението държавите по външните граници на ЕС да приемат обратно мигрантите, преминали през тях и достигнали вътрешността на Европа, Борисов заяви, че е абсурд това да се случи със задна дата. Със стара дата такова нещо не може да се случи, каза той.

Лайвнюз