Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма бъдеще

Нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма бъдеще, каза президентът Румен Радев, който, заедно със съпругата си Десислава Радева, присъства на откриването на експозицията на Института за етнология и фолклористика "Времена и хора: живите традиции на България" в Националния етнографски музей, предаде БТА.

Държавният глава призова за по-голяма подкрепа на блестящите български учени и изследователи, част от които са и авторите на експозицията. Призовавам техните усилия да се измерват с адекватни модели за финансиране, техният висок потенциал да има голяма обществена подкрепа, за да могат те да го разгърнат в името на България, каза Радев.

Зад мащабите на тази експозиция се крие висок професионализъм, знания, умения, много труд и, преди всичко, много любов и всеотдайност, каза президентът, който поздрави Института за етнология и фолклористика и екипа на музея.

Президентът определи направеното като национално значим проект. Той посочи, че експозицията е впечатляваща като богатство, обхваща различни региони от България в различни епохи. Успява да постави в центъра човека - с неговия дом, поминък, бит, вярвания, среда за общуване.

Експозицията успява да представи и различията - етнически, религиозни, битови, духовни, с които в България сме богати, но всички те са обединени от общ знаменател. Духовното пространство, в което те се създават, и в което се обогатяват взаимно, предават се през поколенията, носи едно име - България, каза президентът.

Това, което вие сте създали с тази експозиция, показва по категоричен начин, че ние сме богата нация - на разнообразие от културни образци с материален и нематериален характер, каза Радев. По думите му ние, българите, във времето сме развили едно много важно качество - да уважаваме различията, да не ги противопоставяме.

Изложбата е под патронажа на президента и е разположена в обновените, ремонтирани и реставрирани зали на втория етаж в източното крило на Княжеския дворец. Изцяло нова концепция, комбинация на визия и звук - това е разказът за живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години.

Експозицията представя биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, притежавали и употребявали. Като част от нея, жителите и гостите на София ще видят един от първите електрически асансьори в света. Поръчан лично от цар Фердинанд преди близо 120 години, той остава скрит с десетилетия зад талашитените обшивки, опасващи изложбените помещения. Реставриран, асансьорът Schindler се вписва в новата изложба.

Директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. д-р Петко Христов посочи, че се планира откриването на модерен образователен център, където децата да могат да се докоснат до културното наследство на предците си.

Лайвнюз