Докато майките с деца стоят по палатки, ние да излезем във ваканция?

„Според нашия правилник, народните представители почиват от 1-ви до 31-ви август всяка година. Ние, обаче можем да решим ваканцията да бъде променена или отменена заради протестите на хората с увреждания”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков от парламентарната трибуна, предаде БТА.

Той добави, че животът на хората с увреждания става все по-непоносим, нужни са спешни мерки, защото през последните няколко години се стига до невъзможност системата да продължи да работи.

„Затова те дойдоха тук с тениски, според които тази система ги убива. Търпението им е изчерпано и ние всеки ден можем да го видим, когато идваме на работа в парламента. Правителството носи отговорност за бездействието и грешните решения, които ни доведоха до тук”, категоричен бе Зарков.

Той коментира, че протестът на майките на деца с увреждания, вече се разпростира из цялата страна.

„Тези протести няма да отминат и докато майките с деца стоят по палатки, ние да излезем във ваканция, това, меко казано, би било акт на бездушие”, заяви още депутатът. Крум Зарков добави, че народните представители нямат право да допуснат това, още повече, че вече има проектозакони и различни решения, които могат да допринесат за подобряването на ситуацията.

„Те са сложни, понякога противоречиви, за тях се изисква време и концентрация. Време, което никога не стига на парламента. Сега имаме това време. Ако решим да работим през август, за да дадем решение на проблема, имаме шанс парламентът да не остане в историята с непрекъснатите скандали, а с нещо полезно за нашите съграждани”, каза още Крум Зарков.

Антон Кутев към управляващите: Отнесете се човешки към хората с увреждания!

„Налага се да работим през месец август, защото за хората с увреждания това е болка, това може да коства и живота на някои от тях. Отнесете се човешки към въпроса. Тези хора имат нужда от промяна сега“, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и председател на комисията по жалбите на гражданите Антон Кутев.

Той обясни, че Министерство на труда и социалната политика работи поне по 2 законопроекта, а днес трябва да бъде внесен и третият- на омбудсмана Мая Манолова. По думите му най-важният от трите законопроекта е за социалните услуги, който е писан от ГЕРБ при кабинета „Борисов 1“.
„Той трябваше да бъде готов и приет през 2016г. За него се знае и се работи достатъчно отдавна“, подчерта социалистът. Той обясни, че още миналия април е провел разговор за този закон със социалния министър Петков. „Той пое ангажимент да работи за този закон и да го направи по най-бързия начин преди година и три месеца. Това е достатъчно време да може този законопроект да е готов“, коментира зам.-председателя на ПГ на левицата.

Кутев заяви, че в медиите е излязла информация, че на среща на министъра с хората с увреждания, той е поел ангажимент законът да е готов до края на юли месец. „Значи имаме всички основания да работим през август месец, за да го приемем.

Закъснението е огромно“, каза още той. Депутатът подчерта, че това не е единственото закъснение на изпълнението на Плана за интеграция на хората с увреждания, но то е най-важното, защото без него, не може да продължи процеса.

„Колкото повече закъснява законът, толкова повече намаляват шансовете през 2020 г. да се ратифицира протоколът към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Фактът, че не са приети досега тези законопроекти, е изцяло грешка на сегашното Народно събрание и на сегашното мнозинство“, заяви Антон Кутев.

Лайвнюз