Парламентът ратифицира Договора за приятелство с Македония

Документът беше подписан в Скопие през август миналата година. Парламентът ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония. Депутатите одобриха единодушно със 186 гласа „за“, предаде Фокус.

На ратификацията присъства и посланикът на Македония в България Н.пр. Марян Гьорчев.

Договорът беше подписан в Скопие на 1 август 2017 година от министър-председателите на България и Македония. Двамата премиери определиха подписването му като историческа стъпка.

На 27 юли от всички парламентарни групи беше приета Декларация в подкрепа на договора. На 15 януари македонският парламент ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България с 61 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

Ратификацията му от парламента в Скопие предизвика вълна от положителни реакции у нас. Решението на македонския парламент беше приветствано от държавния глава Румен Радев, премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, Министерството на външните работи, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лайфнюз