Валери Жаблянов: Вотът няма нищо общо с европредседателството

Вотът на недоверие няма нищо общо с европредседателството. Никой не може да пречи на българското правителство, освен ако то самото не си пречи. Това каза Валери Жаблянов, зам.-председател на НС от „БСП за България” при гостуването си в БТВ.

„Мотивите за вота за несправяне в борбата с корупцията на правителството не е нужно да бъдат допълнително аргументирани. За нас представляваше трудност какво да не се напише в мотивите, а не как да се направят мотивите, защото примерите за корупция в различни области на управлението, на живота, са толкова многобройни и така пред очите на обществото, че не знам дали е необходимо някакви специални органи да се занимават с този въпрос. Той се е превърнал в обществена болест”, допълни той.

Конкретните примери са някаква илюстрация на общата законова безпомощност на това правителство и на правителството преди него, също на г-н Борисов, допълни Жаблянов.

Според него може и такъв вот да има – за цялостно творчество, защото "там творчеството надмина всички представи за явлението".

Въпросът е за контрол от страна на държавата върху процесите, които благоприятстват корупцията в България, допълни той.

Сред мотивите за вота на недоверие Жаблянов изброи:

Липсата на контрол върху търговията и обмитяването на акцизните стоки – лошият контрол или заниженият контрол;

Благоприятстването и покровителстването на корупционни схеми по места в местната власт, които са свързани с финансиране и институции на централно ниво;

Третата група въпроси са свързани с острото недоволство, изразено от организации на бизнеса, по специално касаещи изпълнението на обществените поръчки.

"Публична тайна е, че ограничен кръг фирми печелят обществените поръчки в областта на пътното строителство, в областта на строителството като цяло, благоустройството – всички онези дейности, които бяха финансирани с европейско финансиране".

Нашата работа е да покажем законовите недостатъци на сегашния нормативен ред, който, благоприятства това явление, коментира още Жаблянов.

Лайфнюз