Изясняват се причините за тежката катастрофа край Своге с 16 загинали

Днес се очаква повече информация за причините и обстоятелствата около тежката катастрофа край Своге с 16 загинали. 27 души пострадаха в различна степен. Към сутринта в различни болници бяха настанени 18 ранени, част от тях са с опасност за живота, обобщи БТВ.

От шестимата останали за лечение в "Пирогов" четирима са в по-тежко състояние, съобщи тази сутрин проф. Николай Габровски. Институтът има всичко необходимо, но от кръв винаги има нужда, каза проф. Габровски.

В болница в ИСУЛ е шофьорът Григор Григоров. Той е без опасност за живота, очаква се днес да бъде разпитан.

11 са загиналите от с. Световрачене по информация на кмета Светла Николова. Има и двама с неизяснена самоличност, може и те да се окажат от селото. Повечето от пътувалите в автобуса от селото са от певческа група "Иглика".

Автобусът, който падна в пропаст, най-вероятно не е минал на необходимия повторен технически преглед. Това показват първоначалните проверки на транспортното министерство.

Малко след 17 ч. вчера автобусът се удря в 3 коли, минава през мантинелата, преобръща се и пада върху площадка под пътя от Своге за София. В този момент вали проливен дъжд. Катастрофата е станала на 2 километра след Своге в посока София.

Автобусът е бил с 33-ма пътници и един шофьор. Собственик е "Мобилус-5", шофирал е собственикът на фирмата. До момента тя е била с изрядни документи.

Местните са категорични, че този участък е рисков, а настилката – некачествена.

Часове наред продължи огледът на място.

Понеделник е обявен за ден на национален траур с решение на Министерския съвет.

Лайвнюз