Общото събрание на БАН гласува за частично изваждане на НИМХ

Днешното решение на Общото събрание на БАН отваря пътя за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от БАН и дава ясен знак на правителството, че може да предприеме съответните действия, за да бъде извършено това, предаде БТА.

Това решение се отнася за цялостната оперативна дейност на НИМХ и за всички учени, които пожелаят да се присъединят към тази нова структура. Това каза пред журналисти председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Общото събрание на БАН гласува, че отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично извеждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет.

"Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълняване от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност", заяви акад. Ревалски.

Лайвнюз