България и Португалия споделят обща позиция за бъдещето на Европа

България и Португалия споделят обща позиция в дебата за бъдещето на ЕС, който трябва да се утвърждава като общност, насърчаваща растежа, заетостта, социалната и икономическа интеграция. На среща в Рига президентите Румен Радев и Марселу Ребелу де Соуза разговаряха в рамките на срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", съобщи прессекретариатът на българския държавен глава, цитиран от БТА.

Двамата отбелязаха, че преодоляването на различията в развитието между "старите" и "новите" членки на ЕС е важно условие за заздравяване на единството на съюза.

Разширяването на двустранното сътрудничество за справяне с проблемите, произтичащи от миграцията, в сферата на отбраната и сигурността, борбата с тероризма, между службите за сигурност и съдебната система също бяха сред темите на разговора.

По покана на Радев Марселу Ребелу де Соуза ще бъде на посещение в България през първата половина на 2019 г.

Португалия подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи на срещата португалският президент, като българският държавен глава изрази очакването си страната ни да започне преговори в кратък срок.

Румен Радев благодари на своя португалски колега за доброто отношение към българската общност в Португалия. В страната живеят около 13 000 български граждани, които са добре интегрирани в икономическия и културния живот.

Лайвнюз