Честваме Деня на Независимостта на България

България празнува 110 години от обяването на Независимост. В цялата страна ще има официални чествания и тържества, припомни БТВ.

На тази дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново княз Фердинад обявява Независимостта на България. Така страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.). Великите сили признават Независимостта на страната ни през пролетта на следващата година.

„Изборът на място не е случайно, тук княз Фердинанд иска да даде легитимност на третото българско царство като прави връзка с първото и второто българско царство. В църквата е погребан цар Калоян, предполага се, че в тази църква е погребан и цар Иван Асен”, обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV Петко Петканов – историк и екскурзовод.

„Княз Фердинанд доста размишлява преди да прочете манифеста, пристига на гара Трапезица, която е доста далече от църквата, за да остане насаме със себе си”, разказа още Петко Петканов.

Историкът Марио Мишев допълни, че един от поводите за обявяването на Независимост точно на 22 септември, е фактът, че в Цариград султанът има рожден ден, на който са поканени всички посланици на значими държави, освен българския – Иван Стефанов Гешов. Това се превръща в повод за скъсване на дипломатическите отношения мужду България и Османската империя.

Според историка важна личност в тези събития е и българският министър – председател Александър Малинов. Той изисквал от княз Фердинанд час по-скоро да обяви Независимостта. Според Марио Мишев това е събитие, което наистина може да ни дава самочуствие.

Лайвнюз