Явор Дачков: Фалшива новина от България обиколи света

Една фалшива новина от България обиколи света. Защото Виктория Маринова беше убита по други причини, не защото е журналист, който е водел разследване за корупция. Това заяви журналистът Явор Дачков при гостуването си в БНТ.

,,От сайта „Бивол'' си направиха самореклама. А и те имат връзки със западни медии. Това е ,,вкусна'' новина, защото е свързана с журналистика. Всичко тръгна след това по веригата. Те разпространиха фалшивата новина, а европейските политици си направиха пи ар'', допълни той.

,,МВР работеше под натиск. Журналистите пресираха институциите и се получи това, което се получи целенасочено от определени кръгове. През цялото време медиите оказваха натиск – че полицията не си върши работата и прокуратурата не си върши работата. Но видяхме, че това не е съвсем така'', посочи журналистът.

,,Когато казваме, че народът няма доверие във властта, всъщност народът няма доверие в себе си, тъй като самата власт произлиза от народа'', каза Явор Дачков.

,,Нашата професия по принцип е опасна. Нападенията над журналисти имат по-голям отзвук в обществото. Може да звучи недобре, но е факт'', коментира от своя страна другият гост в студиото – журналистът Владимир Йончев.

,,Смятам, че няма никакво петно върху България. Недоверието в сигурността и в съдебните органи е нещо съвсем нормално в нашата страна. В крайна сметка у нас стават хиляди други престъпления'', смята Йончев.

Лайвнюз