Зимно или лятно часово време?

48% от българите предпочитат зимното часово време, 32% лятното. Това отчита социологическо проучване на "Екзакта Рисърч груп", предаде България Он Ер.

Вчера приключи и националното допитване до гражданите за определяне на лятно или зимно часово време на сайта на дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз" към Министерския съвет.

"За пореден път доказахме, че сме традиционалисти. Винаги залагаме на сигурносто и спокойното. Никой обаче не си дава сметка, че лятото ще се съмва в 4.00 ч. сутринта, което тотално ще обърка ритъма ни", коментира психологът Ина Антонова.

В обществените настройки се наблюдава известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време. Привържениците са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

На противоположния полюс - в подкрепа на постоянно лятно часово време са гласували предимно хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата.

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма бе категоричен, че за бранша лятното часово време безспорно е по-добрата опция. Той не спомена обаче зимния туризъм, за който изглежда това не е важно.

"Това е много важно при туристическите обиколки, посещенията на културни и археологически забележителности в големите горещини през лятото. А и денят е малко по-дълъг. Този 1 час е важен за целия процес на бизнеса", отбеляза той.

До април 2019 г. всяка държава в ЕС трябва да реши кое часово време да избере.

Лайвнюз