,,Гражданска отговорност'' да поскъпне тройно!

Ако не се стесни кръгът на хората, които имат право да претендират за обезщетения за неимуществени вреди след катастрофа гражданската отговорност трябва да поскъпне тройно! Това каза Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи при гостуването си в БТВ.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че депутатите обмислят текстове, които да решат проблема между първо и второ четене на промените в Кодекса на застраховането.

Преди месеци съдът разшири кръга на тези хора до братя, сестри, баби и внуци на пострадалия.  Застрахователите дължат по дела в последните 5 години между 800 млн. и 1,3 млрд. лв. за неимуществени вреди, които трябва да се покрият от застраховката. Средно изплатените обезщетения са 95 хил. лв. за убит на пътя.

„В момента този данък е на практика имуществен, което позволява той да е по-нисък за по-старите автомобили, тъй като се отчита тяхното изхабяване. Това сега се коригира с коефициент, който оценява тяхната екологичност“, продължи с коментарите си за нормалността на увеличението Менда Стоянова.

Лайвнюз