Проф. Чуков: Време е да създадем Балкански Бенелюкс

Страните от Балканите сме периферни и икономически маргинални, защото сме разпокъсани. Неведнъж големите инвеститори ни казват, че би било хубаво на Балканите да направим общ пазар. Трябва да си създадем икономическо пространство. Това коментира експертът проф. Владимир Чуков при гостуването си в БНТ.

Всичко това би ни гарантирало една територия и население колкото Испания, например. Бихме могли да направим една икономическа сила. Да създадем един своеобразен Балкански Бенелюкс и да се върви към по-широка форма на политически синхрон.

,,Целта на Нетаняху на срещата във Варна беше с идеята да промени мнението на европейските лидери за Израел. И точно такава възможност бе предоставена в "Евксиноград". Това е от една страна. От друга страна и тримата балкански лидери от ЕС - на България, Гърция и Румъния - търсеха начин да излязат от тази периферна ситуация, в която се намират. Въпреки това европейските и световни медии доста пестеливо отразиха тази среща'', обясни Чуков.

,,Ако погледем начина на гласуване в Европейския парламент, в ООН, ще видим как Източна и Западна Европа са разделени. Докато Запада по-скоро се дистанцира от Израел, то Източна Европа гласува шарено, там се търси подкрепата на Израел. Поради тази причина Нетаняху търси коалиция с източните държави-членки на Съюза. Очевидно е, че това е стремежът му'', добави още експертът.

,,От срещата във Варна България би могла да извлече две ползи. Първата е по въпроса с енергетиката, а втората със сигурността. Предвид сложната ситуация в посока към Западните Балкани смятам, че можем да използваме израелския опит по отношение на гарантиране на по-голяма сигурност'', завърши проф. Чуков. 

Лайвнюз