Българи в чужбина искат от кабинета закриване на ДАБЧ

Наши сънародници от временните обществени съвети на българите в чужбина поискаха Държавната агенция за българите в чужбина да бъдe закрита. Направиха го с отворено писмо до Министър-председателя на Република България - г-н Бойко Борисов, предаде БНР.

Според тях това е ненужна институция, която излишно натоварва държавния бюджет, остаряла е като концепция, а дейността ѝ дублира функциите на други органи.

Преподавателят по математика в Университета в Тулуза проф. Любомир Гаврилов обясни: "Тази агенция няма отношение към българските граждани в чужбина, тя служи като смокинов лист, за да закрива липсата на държавна политика към българите в чужбина. Тази агенция има като главна функция да обгрижва хора от български произход, етнически, от западните покрайнини - от Босилеград, от Македония и Украйна. И с последните скандали около корупционните практики на ДАБЧ мисля, че чашата отдавна преля".

Предлага се на мястото на агенцията да бъде формирана нова организация - Национално представителство на българите по света, като и обществени съвети към дипломатическите и консулските представителства, чиито членове да се избират от български граждани, живеещи извън страната.

Лайвнюз