ЕК понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

Европейската комисия прогнозира икономиката на България да отчете растеж от 3,5 процента тази година спрямо 3,8 процента,
очаквани през пролетта,  според данните от публикуваните днес есенни икономически прогнози на Европейската комисия, предаде БТА.

Това означава забавяне на растежа на българската икономика тази година, тъй като по данни на Комисията миналата година растежът е бил 3,8 на сто.

Брюксел е оставила без промяна прогнозата си за растежа на българската икономика за 2019 година, като очаква тя да нарасне с 3,7 процента.

В лятна междинна икономическа прогноза институцията не промени очакванията си за растежа на българската икономика спрямо пролетната прогноза.

За 2020 година ЕК прогнозира икономическият растеж на страната ни да се забави до 3,6 на сто.

Инерцията на растеж, която България е набрала, се очаква да остане силна най-вече благодарение на стабилното вътрешно търсене, като частното потребление е подкрепено от реалния растеж на заплатите, посочва европейската институция в оценките си.

Според Европейската комисия силното търсене, повишеното използване на капацитетите и европейското финансиране ще увеличат инвестициите, а вносът ще изпревари износа. В прогнозата се отбелязва, че енергийните цени и засиленото вътрешно търсене се очаква да повишат инфлацията.

Бюджетният баланс се очаква да остане положителен,  а държавният дълг да продължи да спада.

Европейската комисия прогнозира растежът на инфлацията в България тази година да се ускори до 2,6 на сто спрямо 1,2 процента миналата година. Това се дължи на повишаването на енергийните цени, което се отразява и на услугите, а силното вътрешно търсене и повишаването на цените на необработените храни заради лошата реколта през лятото засилват инфлационния натиск.

Очакванията за догодина са за инфлация от 2 процента, а за 2020 година - от 1,8 на сто.

Европейската комисия очаква безработица в България тази година да се понижи до 6 процента спрямо 6,2 на сто миналата година. През 2019 година прогнозата е за безработица от 5,8 на сто, а за 2020 година - 5,7 процента.

Недостигът на работна ръка и планираното увеличение на заплатите в държавния сектор се очакват да укорят растежа на заплатите и той да изпревари растежа на производителност за разглеждания период, отбелязва Европейската комисия.

Лайвнюз