Стимули вместо санкции за профилактичен преглед

Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Здравната каса в Русе, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно, съобщи БНТ.

В Русе едва 30 на сто от всички 200 хиляди здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година.

През последните 3 години не повече от 40 на сто от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв., а при повторно - от 100 до 200лв.

Досега санкционирани няма. Затова Калоян Копчев, директор на Районната здравноосигурителна каса - Русе, предлага вместо санкции стимули, които да накарат гражданите да ходят на прегледи.

Според Копчев така работодателите ще плащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на държавата, защото откритите по-рано заболявания ще се лекуват по-евтино. Така се е случило с Камелия Янкова, на която благодарение на профилактичен преглед й откриват заболяване.

Според общопрактикуващите лекари обаче профилактичният преглед не е типичният скрининг за откриване на сериозните заболявания.

Лайвнюз