Татяна Дончева: ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление

ГЕРБ нямат експертен капацитет на управление, каза в "Неделя 150" Татяна Дончева - лидер на "Движение 21". Според нея протестите са ескалация, следствие на некомпетентните решения на управляващите, предаде Новините.бг.

"Десетте години управление на ГЕРБ са ескалация на идването във властта на нахални, пробивни, некомпетентни, неграмотни, недоучени и т.н. люде... Тези грешки, които са идентифицирани досега от българското общество и заради които протестите избухват, са заради въпиющи проблеми, създадени от некомпетентно управление, от глупави решения, от откровен лобизъм", каза Дончева.

Тя коментира и ролята на политическата опозиция в момента: "Политическата опозиция може да бъде, в сегашния ѝ вид, само експлоататор на народното недоволство".

Атанас Атанасов от "Демократична България" обясни защо партията не се е присъединила и не е подкрепила протестите, а е нарекла това, срещу което протестират хората, "Коалицията Лукойл". "Тези протести са изключително шарени, там според нас, има хора, които са вкарани от властта вътре, за да бъдат провокатори", каза той.

"По отношение на основния проблем, поради който започна това обществено недоволство – цените на горивата, никой не я назовава тази коалиция "Коалицията Лукойл", тя е видна с просто око. Защото с този закон, лобисткия, който накратко ние наричаме "Закона за горивата", ликвидираха изцяло конкуренцията в този сектор в услуга на монополиста "Лукойл".

Според него не може да не се посочат конкретни факти.

"Съпругът на Корнелия Нинова се издържа от "Лукойл". Борисов - преди да влезе в политиката, най-големите доходи, които получаваше неговата охранителна фирма, беше от това, че охраняваше тръбата на "Лукойл". Тази коалиция контролира в един аспект българския политически живот и никой не смее да я пипне", каза той.

"Вижте - тук няма управляващи и опозиция. Става въпрос за едни корупционни вериги, през които се контролира политическото статукво в държавата, да не се гледа в канчето на "Лукойл". И тия свръх-печалби, които, къде отиват? - отиват в Москва", посочи Атанас Атанасов

Според съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов "Обединени патриоти" са изкуствено изградена коалиция, а Борисов е просто властелин на обществените поръчки.

"Борисов и тези, с които той работи, си изработиха механизъм да създават коалиции "патерици", които впоследствие да изяждат… Борисов е властелин на обществените поръчки. Той работи само да разпределя общите ни пари в онези тесни обръчи от фирми, с които държи властта. Всичко друго е пиар. Това е абсолютно изкуствено изградена коалиция. В последния етюд да бъде отстранен Валери Симеонов - кой влезе в острата атака? Ами "коалиционният му партньор".

Двамата гости на "Неделя 150" коментираха и промените в Изборния кодекс.

Татяна Дончева посочи, че обществото трябва да се консолидира. "Казвам Г.гражданското общество, а не парламентарно представените политически партии, към това, че смяната на системата е свързана с честни избори. Честните избори означават една корекция в прилагането на правилата".

Атанас Атанасов на свой ред допълни: "Най-добре е да се съсредоточи обществената енергия върху това да се окаже натиск върху тези, които са сега в парламента, да се променят изборните правила, ама не в тази посока, която те посочват, ами наистина изборните списъци и другото, което е – начинът, по който се брои и се отбелязват резултатите".

Лайвнюз