ДБГ притеснени, че след машинното и електронно гласуване режат и електронните лични карти

Изпълнителният съвет на ПП "Движение България на гражданите" счита, че предложеният от правителството законопроект, с който се блокира въвеждането на електронни лични карти, лишава гражданите от огромни възможности в бъдеще.

Става дума за изменения, които се правят чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и чужди въоръжени сили, с които на практика се отлага с най-малко една година издаването на лични документи с чип, пише Нюз бг.

"Електронните лични карти щяха да спестят на българите стотици часове чакане по опашки и 50 % от разходите им за бюрокрация. Новите карти позволяват на хората да заявяват удостоверения, регистрации и всякакви актове без да стават от домашния си компютър или директно през мобилния си телефон. Личните карти с чип са и условие за провеждането на сигурно електронно гласуване, чрез което близо 2 милиона български граждани с труден достъп до секциите, щяха да получат реална възможност да се възползват от гарантираното им от Конституцията право да гласуват", коментира ДБГ.

ДБГ вече са алармирали компетентните органи, че в проектобюджета за 2019 г. няма предвидени средства за осигуряване на машинно и дистанционно електронно гласуване. Те виждат умишлен саботаж в бездействието на МВР, "което близо 2 години не изпълни разпоредбите на закона за новите лични карти".

От движението настояват, че това не може да е оправдание за отлагане на електронните лични карти, а е причина за търсене на отговорност за безстопанственост от замесените длъжностни лица. В случай, че такава не бъде поискана, това ще е поредното доказателство за фалша на многократните заявки на премиера Борисов, че електронното правителство е приоритет на ГЕРБ, допълва ДБГ.

"Движение България на гражданите" определя начинът на блокиране на електронните лични карти през преходните разпоредби на законопроект, който няма нищо общо с темата, като "парламентарен тарикатлък". Това е поредната реформа, постигната трудно от Реформаторския блок в миналото НС, която правителството отлага, обясняват те.

ДБГ призовава партиите, които целят подобряване на живота и облекчаване на бюджета на българските граждани, да окажат силен натиск за въвеждането на електронни лични карти още от началото на 2019 г.