Корнелия Нинова отказва номинациите да оглави евродепутатската листа на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отказва номинациите на партийни организации да оглави листата с кандидати за евродепутати за изборите през следващата година.

Левицата започна подготовка за вота преди седмица, а според партийните правила изборът на кандидати за евродепутати трябва да се осъществи от 1 февруари до 15 март 2019 г.

"Днес не мога да кажа кой ще бъде водач на листата, но няма да бъда аз", обяви Корнелия Нинова в отговор на въпроси на "Дневник".

Големият въпрос е дали президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще остане водач на листата, какъвто бе на предишните избори. Според социалисти Корнелия Нинова е съветвана да заложи на непартиен кандидат за водач, като неофициално дори се коментират имената на бившия директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и на настоящия депутат от БСП Елена Йончева. В момента Йончева е със свален имунитет, тъй като е обвинена в изпиране на пари от КТБ.

Други пък смятат, че Станишев няма как да не остане начело на листата за евродепутати, тъй като е сигурно, че през декември ще бъде преизбран за нов мандат като президент на ПЕС. При позициите за ратифицирането на Истанбулската конвенция се видя разнобой между Станишев и Нинова.

На избираемо място в листата за евродепутати се очаква да бъде зам.-председателят на БСП Деница Златева. Позиции щели да загубят настоящите евродепутати Георги Пирински и Момчил Неков, смятат в партията. На избираемо място може да е и настоящият евродепутат Петър Курумбашев. В листата може да бъдат и депутатите Антон Кутев, Петър Витанов и Тома Томов, твърдят техни колеги.

В началото на ноември ръководството на БСП одобри правилата за издигане на кандидати за евродепутати. Номинациите се правят от местните организации на партията и се утвърждават на техни конференции, след което Изпълнителното бюро подрежда листата с кандидати и я предлага за утвърждаване на Националния съвет.

Сред критериите, на които трябва да отговарят номинираните, са авторитет, правна култура, познаване на институциите на Европейския съюз, висока нравственост, диалогичност, владеене на поне два чужди езика, един от които английски или френски, опит в политиката, магистърска степен.