Настояваме за ценово подобряване на офертите за нов изтребител

Политико-военната група, която оценява офертите за нов изтребител за българските военновъздушни сили, иска подобряване на подадените оферти в ценово отношение. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който ръководи комисията, предаде БТВ.

Както е известно, парламентът одобри сумата от милиард и 800 милиона лева за придобиването на 8 бойни самолета.

Днес американската компания „Локхийд Мартин” представи в София офертата за последната модификация на Ф-16 блок 70, която до момента е поръчана от Бахрейн и Словакия. Последната модификация има по-дълъг жизнен цикъл и по-голям радиус на действие в сравнение с предишните варианти на самолета.

От компанията производител обясниха, че срокът на доставката, схемата на плащане и цената на машините са търговска тайна, но изтъкват, че 8-те изтребителя се предлагат с пълен пакет оборудване, въоръжение и обучение на персонала.

Предстои компаниите, които участват в конкурса, да отговорят на запитванията за подобряване на офертите, след което ще бъде взето окончателно решение, обяви заместник-министърът на отбраната.

„Такова важно скъпо решение ще бъде базирано на качествена работа, а не на времеви срокове. Договорът ще се сключи догодина, парите са налични не това е най-важно”, заяви зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Утре в София ще бъдат дадени подробности и за самолетите „Грипен” от шведската компания производител.

Лайвнюз