Корнелия Нинова няма да отиде на конгреса на ПЕС заради Истанбулската конвенция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който се провежда утре в Лисабон. Това обяви тя пред журналисти в кулоарите на парламента, съобщи агенция "Фокус".

Партиите, членове на ПЕС, се събират, за да преизберат Сергей Станишев за нов мандат като президент на формацията и да излъчат зам.-председателя на комисията "Юнкер" Франс Тимерманс за общ кандидат за председател на Европейската комисия след изборите догодина. На конгреса ще бъде приета и резолюция с искане за ратификация на Истанбулската конвенция във всички държави - членки на ЕС, срещу която в България БСП направи кампания.

Нинова обяви, че заместникът й Деница Златева ще води делегацията на БСП на конгреса. Нинова каза, че писмените възражения на БСП срещу резолюцията за равенство на половете, срещу резолюцията за миграция и тази за одобряване на пакта за миграция на ООН вече са връчени на ПЕС.

"Делегатите на БСП на конгреса на ПЕС ще подкрепят Сергей Станишев, но ще бъдат против резолюцията за равенство на половете, тази за миграция и пакта на ООН", обясни Нинова и добави, че партията й подкрепя много от решенията на конгреса - които касаят социална Европа, политика за млади хора, за зелена икономика.

Сергей Станишев, който оглавява ПЕС от 2011 г., е единствен кандидат за поста. В момента той е евродепутат от БСП, но няма яснота дали ще остане водач на листата на партията за изборите догодина, тъй като според партийци Корнелия Нинова е съветвана да е надпартиен кандидат за такъв. Нинова повтори, че догодина ще бъде решавано дали Станишев ще води листата на БСП за евроизборите. Тя му пожела "успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори".