Захариева: Чакаме папата през май

Има покана към Папа Франциск от министър-председателя и от президента. Затова има голяма вероятност той да посети страната ни в началото на май. Това каза външният министър Екатерина Захариева при гостуването си в БТВ.

Папата винаги пътува в няколко държава в отделните райони по света. Планирано е посещение в Македония и България. Имаме сериозна подготовка за това посещение.

В докладът за страната ни три от шестте показателя в борбата с престъпността и корупцията са затворени. Това не означава, че разследванията трябва да спрат, каза тя по повод прибирането на семейство Баневи в страната ни.

„Софийският затвор и арестите са едни от най-сложните за ремонти, понякога условията в затворите са по-добри, отколкото в арестите“, каза Захариева по повод условията в килията, в която е държана бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. В последните 2-3 г. обаче е направено немалко.

„Няма как да признаем анексията на Крим“, каза още тя. „Надявам се конфликтът между Украйна и Русия да не се задълбочи, много е важно са спазват международните договори по морско право и да се възстанови корабоплаването през Керченския проток“, каза дипломат номер едно в страната.

„Агенцията за българите в чужбина в този си вид не беше полезна за никого, надявам се разследването да приключи с наказване на виновните“, заяви още Захариева.

Лайвнюз