КПКОНПИ: Над 20 наказателни дела могат да бъдат прекратени

Разполагаме с информация, според която 19 наказателни дела могат да бъдат прекратени за 21 милиона лева, като очакваме още две такива да бъдат прекратени и съответно цифрата може да се увеличи. За това сигнализира председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев на заседание на парламентарната правна комисия в дискусията по гласуването на първо четене на промените в антикорупционния закон след тълкувателното решение на ВКС, предаде Новини.бг.

,,Мотивите към законопроекта са толкова ясни, че се изненадах защо бе повдигнат въпроса за тълкуването на волята на законодателя. Ако решите да няма гражданска конфискация, това е решение на вас, на народните представители, а не на съда. Намесването на една власт в друга не бива да се допуска. Премахнете го или го променете, но го направете вие в качеството си на народни представители, тъй като вие творите законите. Това не може да го направи съда'', заяви Георгиев.

,,До влизането на сила в промените в Закона за противодействие на корупцията има опасност да бъдат амнистирани хора, които не може да докажат откъде имат тези доходи. Вече имаме случай за 2 милиона лева, чието дело е прекратено на първа инстанция'', каза още председателят на КПКОНПИ.

,,Смятам, че с този законопроект ще бъде възстановена възможността да се защити държавният интерес. В тази връзка подкрепям изказалите се преди мен. За да сме ефективни, трябва да имаме ефективни средства за борба с корупцията. Тези инструменти трябва да бъдат използвани ефективно'', подчерта от своя страна вътрешният министър Младено Маринов.

Лайвнюз