ЕК: България може да обжалва глобата за БЕХ, но първо трябва да плати

Глобата няма как да бъде избегната. Дори да обжалва, БЕХ първо трябва да плати сумата, наложена като санкция след многогодишна процедура. Първоначално, през 2012 г, от Европейската комисия идват на проверка след като са се самосезирали за действията на БЕХ, предаде БНТ.

На следващата година е отворена процедура и след това започват дългогодишни преговори с българските власти, които завършват неуспешно.

Ако БЕХ откаже да плати наложената глоба, което според европейският комисар по конкуренцията би било прецедент, тогава ЕК ще заведе дело срещу БЕХ и би могло да се стигне до ежедневни глоби на база оборота на дружеството.

Заради практики като тази, ЕК създаде портал, на който хората анонимно могат да съобщават за антиконкурентни практики.

Европейската комисия констатира, че Българският енергиен холдинг има господстващо положение както по отношение на газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. Глобата, която Брюксел налага е за действия в периода между 2010 и 2015 година.

Комисар Вестегер обясни пред БНТ, че през 2012 г. Еврокомисията е извършила проверка на място, след това години наред се е опитвала да води диалог с българските власти в опит да постигне споразумение, но такова не е било постигнато.

Отмяна на глобата е невъзможна, но българските власти могат да оспорват решението в съда.

Това не първата процедура на ЕК срещу БЕХ. През 2015 г. имаше решение, свързано с конкуренцията на пазара на труда на електроенергия на едро. Тогава до глоба не се стигна.

Лайвнюз