Джамбазки: ЕС направи юридически прецедент заради пакета ''Мобилност''

В Брюксел се случи юридически прецедент заради пакета „Мобилност“. Предложенията, които бяха направени от колегите от Западна Европа, не срещнаха подкрепа – това е третото гласуване на този пакет в Комисията по транспорт и всеки път биват отхвърлени. Това каза евродепутатът от групата на европейските консерватори Ангел Джамбазки за БНР.

Те не приемат и нашите предложения, които са за смекчаване на тези изисквания, които налагат, но не минават и техните, допълни той.

Според Джамбазки пакетът е бил блокиран, защото две предложения в него са били приети, а едно – отхвърлено.

„Нашият политически интерес е този пакет да не се гласува, но ако се гласува - да бъде гласуван в един нов парламент“.

Политикът припомни, че ЕП е към края на мандата си и част от хората в него са „изкушени“, защото няма да носят политическа отговорност.

„Сега е времето, което българският народ е казал, че е „мътната вода“. Именно затова лобистите на пакета се опитват да го прокарат в момента. Няма логика законодателство, което настрои срещу себе си 8 държави и над 100 милиона жители, да бъде приемано от един парламент, който няма мандат“.

Той обясни и ролята на координаторите на Комисията – човек  от дадена група, който води преговори от нейно име с останалите групи. Решението, което те предстои да вземат на 21 януари, е чисто консултативно.

Ако все пак се стигне до разглеждане на пакета в този ЕП, то „вариант е по някакъв начин да се опитат да вкарат осакатения пакет“. „Но тук не ще възразим на процедурата, защото няма как 4 пъти да си гласувал един документ в пълния му състав, а сега 2/3 от него да не ги гласуваш. Няма такава логика.“

„Най-големият хаос би бил, ако всички предложения – на Транспортната комисия, на евродепутатите и ЕК, бъдат вкарани в залата и всеки гласува „каквото му дойде и каквото му падне, което не е невъзможно, но ще бъде безпрецедентен скандал и практическо начало на края на ЕС“, обясни Джамбазки. Той допълни, че не би се ангажирал да прави прогнози за съдбата на пакета.

Лайвнюз