Един милион на протест в Гърция срещу Договора от Преспа

На централния площад в Атина са се събрали хиляди гърци с национални знамена и плакати "Македония е Гърция". В гръцката столица са въведени извънредни мерки за сигурност, предаде БНР.

Споразумението от Преспа за името Северна Македония ще бъде внесено за гласуване в парламента следващата седмица.

Гърци от цялата страна пристигат в Атина за участие в протеста срещу Договора за името на Македония. Според организаторите, днес е най-мащабната акция.

Очаква се демонстрантите да са повече от един милион души. Само от Северна Гърция тази нощ поеха към Атина над 3 хиляди автобуса. Пристигат протестиращи и с фериботи от островите.

На централния площад пред парламента вече са се събрали хиляди гърци с национални знамена и плакати "Македония е Гърция".

Демонстрантите очакват да повлияят на депутатите от опозицията, склонни да подкрепят договора за Северна Македония. Само преди дни правителството получи вот на доверие от парламента, но изгуби мнозинството сред депутатите.

За да бъде ратифициран договорът, Ципрас трябва да получи подкрепа поне от шест независими депутати.

На днешния митинг участват неправителствени организации и представители на духовенството. В Атина пристигна и делегация монаси от Света Гора.

Депутатите от опозицията също са сред демонстрантите. Всички настояват за референдум.

Премиерът Ципрас не би поел този риск, защото проучванията посочват, че 70% от гърците не са съгласни с името Северна Македония.

Сириза ще плати висока политическа цена, според коментарите, като допитванията дават вече непреодолима разлика с консерваторите от "Нова Демокрация".

Недоволството на гърците се очаква доведе до извънредни парламентарни избори.

Лайвнюз