Коралски: Легенда е, че половината инвалидни пенсии са неправомерни

Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно. Това е сериозно обвинение към много системи в държавата и не мисля да сме толкова пробити. Това каза директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски за акцията на Специлизараната прокуратура в ТЕЛК-овете при гостуването си в БТВ.

Това, което трябва да се направи и което вече е в ход, да се вържат системите на ТЕЛК, НЗОК и личните електронни досиета, така ще бъде ясно кой каква епикриза е издал, обясни експертът.

Когато се появят ударно досиета от едно и също място – това е основание за проверка. Проблемът е, че функциите на Осигурителния институт се разделиха на две – една част се контролира от НАП, другата от НОИ. Това не пречи, когато имаме голям брой досиета от едно и също населено място – особено когато това е едно и също населено място, това да се провери”, посочи Коралски.

За фалшивите ТЕЛК-ове се говори отдавна, но до този момент нямаше опити за идентифицира подобни случаи. Макар отдавна да се знаят къде са пробойните в системата, отбеляза директорът на Агенцията за хората с увреждания.

Лайвнюз