Отхвърлиха с лекота ветото на президента върху скандалните поправки

Със 127 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържали се" Народното събрание с лекота отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от скандалните промени в Закона за личните данни, предаде Офнюз.

В началото на февруари Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Неговите съображения са, че с формулираните в законопроекта 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, застрашаваща свободата на свободно изразяване.

Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност също гласува против ветото на президента, а сега окончателното му отхвърляне в парламента означава, че измененият закон ще влезе за обнародване в 7-дневен срок.

Лайвнюз