БСП представи мерки в подкрепа на фармацевтите

Днес Изпълнителното бюро на БСП проведе среща с Националната аптечна камара, на която ни запознаха с техните проблеми. Ето защо всички наши срещи, действия и решения ще се базират на това споразумение за сътрудничество, което бе подписано. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БТА.

,,Фармацевтите ни запознаха с няколко проблема. Първо, те трябва да вкарат 4 софтуерни системи. Протестите започнаха, защото по неясно какви планове и на кого, трябва да се въведат четири системи вместо една. Отделно системата на НАП ги притеснява в два сегмента. От една страна от НАП вече ще могат да виждат цялата база данни, т.е. данъчните ще имат достъп до пациентска информация. Вторият сегмент на проблема включва търговската информация на аптеките, която никой не знае по какъв начин ще бъде употребена. Вторият проблем са разходите на аптеките'', посочи още Нинова.

,,Разбира се, проблемите имат решения. Като за начало трябва да се удължи срокът за въвеждането на тези мерки по отношение на верификациите в аптеките, тъй като те не са започнали още в редица европейски държави като Франция, Великобритания, Норвегия, Германия... Второ, да се изпълни регламентът и разходите да бъдат за сметка не на аптеките, а на производителите на лекарства. И на трето място, да не се правят четири различни софтуера, а да се направи само един, който да обслужва аптеките'', обясни лидерът на социалистите.

Като следваща мярка Нинова посочи, че трябва да бъдат въведени единни държавни цени както е във Франция, Германия, Гърция и Швеция.

,,Аптечната дейност трябва да бъде държавна политика, а в България е точно обратното, тя е превърната в търговия. Трябва и аптечна карта, защото аптеките са съсредоточени в големите градове'', коментира още Нинова.

,,Изводите са такива, че управляващите от ГЕРБ сътвориха пълен хаос поради некадърност. Интересното е, че спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-големите печеливши в света. Отново политика в подкрепа на олигарсите и на големите и убийство на малкия и средния бизнес. Ето това правят в момента управляващите и никаква чуваемост за проблемите на хората. Некадърност и безхаберие за проблемите на хората'', допълни още лидерът на опозицията.

Извън тази тема Корнелия Нинова още веднъж потвърди пред медиите, че парламентарната им група ще продължи да отсъства от Народното събрание.

,,Никой от нас не може да промени решението на Националния съвет, което определи отсъствието ни от пленарната зала. В този съвет са участвали 120 човека, които са взели това тежко политическо решение'', заяви тя и добави, че народните представители от БСП няма да получат заплати за времето, през което не са били в парламента.

,,Има правила за ходене на работа и заплащането там е ясно разписано – няма да ни се плаща, няма да ползваме коли, няма да си получаваме надниците. Правилникът е закон, така че ние ще го спазим и няма да получаваме заплати за времето, за което отсъстваме от пленарна зала'', увери Нинова.

Лайвнюз