Когато има приемственост, всеки състав на ЦИК ще се справи

Още от края на миналата година в този си състав Централната избирателна комисия подготвя изборите за членове на Европейския парламент. Изборният кодекс е такъв, какъвто е в момента, и организацията се прави по сега действащите разпоредби. Нашият мандат е до 21 март и до тогава ще си вършим работата по организацията на изборите. Това коментира Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия, предаде БТА.

Брифингът бе по повод домакинството на ЦИК на 7-мото заседание на Изпълнителното бюро на Световната асоциацията на органите за управление на избори A-WEB.

Александър Андреев каза, че в сегашния си състав ЦИК ще прави всичко възможно да остави добро наследство на новия състав на комисията.

"В момента по работни групи се обсъждат книжата по изборите, с последните им изменения, ако има такива, води се разяснителна кампания с представители на Европейския парламент, обменя се информация за улесняване гласуването на българските избиратели в чужбина", изброи той.

"Дали новият състав на ЦИК ще се справи за краткото време от около 2 месеца до изборите не може точно да прогнозираме, но се надяваме това да стане", каза още Андреев.

Промени в изборното законодателство се правят не за първи път в последния момент, каза Камелия Нейкова. Тя припомни, че сегашният състав на ЦИК е бил изправен пред същото предизвикателство на 21 март 2014 г.

Благодарение на това, че голяма част от членовете на ЦИК имаха опит в произвеждането на избори, ние се справихме. Когато има приемственост и когато всичко се извършва по правилата на закона, всеки един състав би могъл да се справи, каза тя.

Лайвнюз