Борисов и Алиев са обсъдили енергийното сътрудничество

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев са обсъдили възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се е състоял в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

По време на срещата Борисов е подчертал, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност.

„През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, е заявил българският министър-председател, като е  добавил, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ.

Премиерът е сметнал, че стратегическото енергийно партньорство между двете страни е един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“.

„Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, е казал още българският премиер Борисов.
В рамките на срещата е била обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб.

Лайвнюз