БСП определи като ,,скандална'' поправката в Закона за концесиите

БСП определи като "скандална" приетата от парламента поправка в Закона за концесиите за "Летище София" и попита управляващите предопределен ли е изборът на концесионер, предаде БТА.

Елена Йончева заяви, че според тази поправка концесионният договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство, и изтъкна, че за първи път държавата е напълно уязвима и не може да защити своя интерес.

"Затова ние задаваме въпрос: предопределен ли е изборът на концесионера, защо е необходимо да се направи тази поправка, която прави държавата напълно уязвима? Ако е предопределен изборът на концесионер - стоят ли турски интереси зад тази фирма", попита Йончева.

Тя припомни, че концесията на летището е била спряна 2017 г., по време на служебното правителство, именно защото този закон е застрашавал националната сигурност.

Нинова допълни, че с друга клауза от спорния законопроект, приет днес, се "връзват ръцете" на бъдещите управляващи. Тя обясни, че въпросната клауза е в отговор на неведнъж заявеното намерение на БСП да прекрати тази концесия, в случай че левицата е на власт.

"България ще трябва да плаща дори и виновен по договора да е концесионерът. Изрично се записва, че това ще трябва да се решава от Арбитражен съд.

Тоест залагат се прегради към бъдещо прекратяване на концесията, което ни навежда на мисълта още веднъж, че е договорено всичко и трябва да се поеме отсега ангажимент към бъдещия концесионер, че който и да дойде на власт, няма да му засегне интереса", коментира лидерът на БСП.

Лайвнюз