Манолова: ,,Топлофикация'' трябва да уважава столичани, те са й началници

Европейката комисия официално предупреди България, че ще започне процедура срещу нас, защото законодателството ни не отговаря на европейското в частта, в която се дава предимство на по-силните икономически банки, колекторски фирми, монополисти, търговци. Говоря за прословутия чл. 417 от Гражданско процесуалния кодекс. Това каза омбудсманът Мая Манолова при гостуването си в БНТ.

"С екипа ми представихме промените в ГПК. Получихме уверение от депутатите, че тези промени ще бъдат приети, защото срокът, поставен от ЕК, е до края на март и могат да последват имуществени санкции за България. За съжаление депутатите приеха и други промени, които мисля, че бяха предложени от министерството на правосъдието.

С тях се прави опит да покажем пред ЕК, че нещо се прави, но реално нищо не се променя. Лошото е, че длъжникът на банките не може да се защити. Един ден той може да докаже, че не е дължал тази сума, но имуществото му вече ще е отнето.

Искам да призова депутатите да не симулират, че защитават гражданитя, да не симулират пред ЕК, че нещо се прави. Ще има имуществени санкции спрямо България и в крайна сметка този чл. 417 ще трябва да бъде променен. Имаме мощната подкрепа на ЕК и този път наситина трябва да направим нещо и да защитим всички граждани. Балансът трябва да бъде възстановен", обяви Манолова.

Тя не подмина и темата за Топлофикация-София.

"Топлофикация-София е завела стотици, даже хиляди дела за стотинки и суми под 20 лева. Целта е после да бъдат наложени записни заповеди за по 300 лева за адвокатски услуги, частни съдебни изпълнители, разходи по делото, юрисконсултанти.

Има ли гражданин на София, който има дълг от 10 лева, знае, че е под угрозата да бъде осъден и отказва да си плати? Топлофикация трябва да си промени отношението към столичани, те са нейните началници", категорична бе Мая Манолова.

Лайвнюз