Манолова: Ще стоя до медицинските специалисти!

Ще стоя до медицинските специалисти, докато бъдат изпълнени справедливите им искания. За тях се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда. Сега те имат нужда от помощ и подкрепа. За това съм тук, да ги подкрепя. Това каза омбудсманът Мая Манолова на националния протест на медицинските специалисти пред Министерството на здравеопазването в София.

По думите й проблемите на съсловието са трупани с години, но е дошло времето за тяхното разрешаване, защото положението на професионалистите по здравни грижи е станало нетърпимо.

„Отговорността е пред цялото общество, пред тези, които управляват държавата и няма как медицинските специалисти да бъдат заблудени или излъгани. Това, което искат е абсолютно справедливо и трябва да им бъде дадено“, отсече омбудсманът.

Тя подчерта, че вчера, заедно с протестиращите, се е срещнала с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, където е начертан план за решаване на проблемите, но това, с което трябвало да се започне незабавно е изготвянето на методика за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти.

„Би следвало ръководството на здравното министерство да разбере, че имаме нужда от тези специалисти, трябва да ги задържим в България и трябва да се направи всичко възможно техните искания да бъдат удовлетворени“, отбеляза общественият посредник.

Манолова акцентира, че професионалистите по здравни грижи няма да отстъпят от своите искания за минимална стартова заплата, върху която, съобразно квалификация и положен труд, да им бъдат начислявани добавки.

„Трудът им е подценен, заплащането им е унизително - минимална работна заплата за хора с квалификация, за хора, които извършват отговорен, високоспециализиран труд, за хора, в чиито ръце ние сме поверили живота и здравето си. Мисля, че тази професия е безценна и трябва да бъде защитена. Държавата, управлението трябва да я подкрепят“, категорична бе Манолова.

Тя повтори, че ще стои до медицинските специалисти, докато техните искания бъдат осъществени, но допълни, че сред тези искания има и такива, които не могат да се случат в близките месеци, но медицинските стандарти и клиничните пътеки трябва да бъдат променени, за да се остойности сестринският труд, включително и за да имат стимул ръководителите на болници да плащат на специалистите. „Медицинските стандарти означават качество на медицинската грижа“, заключи омбудсманът.

Манолова коментира и сигналите за натиск, оказван върху протестиращите професионалисти по здравни грижи. „Изразих публична позиция на възмущение и осъждане на натиска, който се осъществява върху медицинските специалисти, които протестират.

Смятам, че това са срамни действия, излагащи за ръководители на болници и представители на мести власти, които си позволяват да натискат хората да не протестират.

Правото да изправиш своето мнение и правото на протест са основни конституционни права“, завърши омбудсманът. По-рано пред деня общественият защитник подкрепи и националния протест на медицинските сестри в гр. Кюстендил.

Лайвнюз