Сменят Цачева до дни, Борисов чака Цветанов да се върне от САЩ

Временно изпълняващият длъжността правосъден министър ще стане ясен до дни. Трябва да бъде обявено и кой от заместниците във ведомството ще заеме поста до избора на нов министър, писа Блиц.

В събота Цецка Цачева подаде оставка заради корупционния скандал с евтини жилища, купени от представители на властта от строителна фирма „Артекс“. Още в петък Цачева поиска от прокуратурата и КПКОНПИ да проверят сделката. Освен нея с поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, която също изплува като замесена в имотния скандал.

Цачева заяви, че няма взаимовръзки с фирмата по линия на свързани лица. Според нея вероятно някъде нещо не е направила както трябва, но като юрист е сигурна, че сделката е спрямо законите на страната.

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ чака шефа на депутатите от партията Цветан Цветанов да даде повече подробности за придобиването от него на луксозно жилище от строителната фирма „Артекс“ на пъти по-ниска от пазарната цена.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъде свикана заради казуса с евтините апартаменти след завръщането в сряда на Цветанов от САЩ. На срещата вероятно ще бъде повдигнат и въпросът за наследника на Цачева в Министерство на правосъдието.

Очаква се преди сбирката на партийното ръководство, премиерът да проведе лична среща със заместника си.

В същото време едва ли партията щяла да прибегне към съгласуване с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти“ на бъдещия кандидат за поста правосъден министър, който е от квотата на ГЕРБ.

Лайвнюз