Нови данни: Енергиен зам.-министър - рекордьор по евтиния от Артекс

Още фигури от висшия ешелон на ГЕРБ излизат от справки в Имотния регистър като клиенти на “Артекс”, придобили апартаменти по корупционен начин на непазарно ниски цени, съобщи Биволъ.

Медията е обработила партидите на всички фирми свързани с Пламен и Весела Мирянови – около 3000 записа за сделки с имоти.

Така от Апартаментгейт изплуват и имената на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов, на бившия шеф на Комисията по съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС, предложена от ГЕРБ.

Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния. Той е придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража – 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е единият от апартаментите, закупени от Вежди Рашидов.

Първанов е редовен клиент на Артекс. Още през 2009 той си е купил от фирмата апартамент в Дианабад от 150 кв. м плюс гараж 16,9 кв.м. за 222 964 лв. или 684 евро на кв.м.

Биволъ припомня, че още през 2017 г. има данни, че бившият шеф на НЕК Красимир Първанов носи отговорност за загубата на арбитражното дело, вследствие на което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за фантомната АЕЦ “Белене”.

Малко преди Красимир Първанов, на 20.09.2018, с апартамент в същата сграда се е сдобил бившият шеф на КРС Веселин Божков. Неговият апартамент и гараж излизат по 682 евро на кв.м. Божков беше дългогодишен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията като успя да смени 8 правителства на поста от 2007 до 2018 г.

Управлението на КРС при Божков беше белязано от скандали като изгонването на стратегически инвеститори и връчването на мултиплексите на подставени компании на банкера Цветан Василев, който по това време бе в много близки отношения с ДПС депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

Друго интересно име сред клиентите на Артекс е Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Тя беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г.

Мутафова е закупила на 08.06.2018 г. апартамент в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува “на изкоп”. Но явно апартаментът на магистратката не е бил закупен при същите условия, защото тя е платила по 1147 евро на кв. м. или почти двойно повече, отколкото е платила Цецка Цачева, уточнява Биволъ.

Лайвнюз