16-годишен ученик планирал атентат в Пловдив

Радикализиран 16-годишен ученик е планирал да извърши терористичен акт в Пловдив. Това съобщи на брифинг пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Сигналът е получен в сряда от близки на младежа.

В резултат на организацията и взаимодействието с ОДМВР-Пловдив, са претърсени две помещения, които ученикът е използвало съзнателно. Той от елитна пловдивска гимназия от добро семейство с възможности. Ученик, който е супер интелигентен, добави Гешев.

В помещенията са намерени готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства. Едното е т.нар. тръбна бомба – устройство, което често се използва при атентати в САЩ. Намерено е и взривно устройство в процес на изготвяне, т.нар. бомби с пирони. Веществото за направата на такава бомба е използвано за някои от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово.

За атентата в Сарафово използваното вещество е между 2 и 3 кг, а в случая с ученика става въпрос за 14,5 килограма от това вещество, подчерта Гешев. 16-годишният е обект на вербовка от страна на Ислямска държава, добави още зам.-главният прокурор.

Лайвнюз