Решетников с 10-годишна забрана да влиза в България

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е привлечен като обвиняем за шпионаж, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от ведомството.

Прокуратурата наложи мярка парична гаранция 50 000 лева. Наложена му е забрана да напуска територията на стрaната и към този момент той вече е освободен от следствения арест, добави Цацаров.

ДАНС е наложила на пенсионирания руски генерал Леонид Решетников забрана за влизане в България за срок от 10 години. Забраната е наложена по реда на Закона за чужденците в България.

В хода на разследване против финансовата и кредитната система е установена действаща схема за пране на пари. Веднага след установяването на тази схема прокуратурата възлага на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и на финансовото разузнаване. 

Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната. Тези интереси са свързани с различни области на българския обществен и политически живот, както и с дейността на българските държавни органи. По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние по отношение и на нейната външна политика. 

Събрани са и доказателства за пряко участие на български гражданин както в схемата за финансиране, така и с действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. 

Българският гражданин е Николай Малинов. Чуждите организации, за които твърдим и имаме доказателства, че е поставял в услуга, са със седалище Руската федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания, оповести главният прокурор.

От прокуратурата посочиха още, че обвиняемият Николай Малинов е свързан с обвинямия по делото КТБ Цветан Василев и руския бизнесмен Константин Малофеев.

Лайвнюз.бг