Дюните на ,,Смокиня'' били само ,,увредени''

Окръжен съд - Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност "пясъчни дюни в м. Каваци", писа Нюз.бг.

Делото следваше да се реши единствено и само в рамките на фактическите положения, изложени в обвинението. По делото безспорно се установиха нови фактически положения в хода на проведеното съдебното следствие.

Когато установи нови фактически положения, съдът прекратява съдебното производство и връща делото на прокурора.

Окръжен съд - Бургас изслуша две нови експертизи - съдебно-геодезическа и повторна екологична експертиза и предвид събраните в хода на разследването доказателства, констатира, че се установяват нови фактически положения, различни от посочените в обстоятелствената част на обвинението.

На първо място е установено, че дюнните местообитания, конкретно увредения участък, за който сочи обвинението, не е унищожен, а е само увреден.

Случаят с разораните дюни на къмпинг "Смокиня" нашумя в началото на годината - това беше първият от редица последвали сигнали за унищожени природни забележителности по родното Черноморие.

Срещу Иван Н. и Манол П. бяха повдигнати обвинения, че на 11 януари с багер незаконно са унищожили общо 1295 кв. м в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са "пясъчни дюни в местност Каваците", от които 821 кв. м "бели дюни", 337 кв. м "сиви дюни", а 47 кв. м "зараждащи се дюни".

Лайвнюз