Заловиха мащабен крадец на ток за биткойн копачки в София

Незаконен потребител е консумирал електроенергия за над 20 000 лв. месечно, като електроенергията е използвана за захранване на биткойн копачки. Откраднатото количество е равностойно на консумацията на минимум 100 домакинства месечно, съобщиха от ЧЕЗ.

Дружеството увеличи броя на проверките на стопански потребители - ресторанти, заведения, хотели и производствени обекти, където отчитаме ръст на кражбите. В последно време в най-мащабния крадец на ток се превръща т.нар. и добиващият все по-голяма популярност биткойнмайнинг. Това каза Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ.

За да се извършва тази дейностса нужни мощни системи - биткойнмайнинг ферми, които консумират огромни количества електроенергия. Най-големият разход е именно токът. Затова тези клиенти - потребители се ориентират към "безплатното" му използване. Все по-често обаче разкриваме тези случаи чрез балансовите електромери и засичането на подадената и заплатена по райони електроенергия.

За ефективната борба с кражбите, всички екипи в ЧЕЗ са снабдени със специални уреди - рефлектометри, които дават информация за незаконни връзки дори под земята. Тази година дружеството е увеличило двойно проверките за кражби на електроенергия, като усилията на екипите дават резултат.

ЧЕЗ изказва благодарност към екипите от СДВР и 01 РУ за своевременната реакция при разкритието на вчерашния случай. "Подходът, последователността и професионализма в действията на служителите от МВР бяха решаващи за разкритието на тази изключително голяма злоупотреба с електроенергия", допълни Филип Йорданов.

Лайвнюз