Прокуратурата повдигна обвинения на осем от задържаните в Карнобат

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем от задържаните десет души при акцията в сряда в Карнобат. Те са за участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

На задържани с инициали М.С., С.С., И.Д., Ц.К., М.К., Б.Х., А.Т. и Д.Д. обвиненията са за участие в организирана престъпна група, създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. Предполага се, че зад първия посочен инициал се крие Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат" ООД, "Сис индустрийс" ООД и "Топаз мел" ООД, които бяха претърсени.

Сред задържаните беше и синът на кмета Георги Димитров, който е отдал под наем помещения, в които доскоро са се произвеждали нелегално цигари. Тази сутрин Димитров обяви, че синът му не е знаел какво е производството и лично не се е познавал със Стайков.

На един от осемте са повдигнати обвинения за вторични престъпления - избягване плащането на ДДС и възстановяване на неследващ се данъчен кредит за малко над 1 млн. лв., на други трима - за държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери. Не се посочва на кого.

В рамките на деня обвиненията ще им бъдат предявени.

С постановления на наблюдаващия прокурор на обвинените ще бъде наложено задържане до 72 часа с оглед осигуряването им пред Специализирания наказателен съд и разглеждане на искане на Специализираната прокуратура за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

Повече информация се очаква да бъде дадена утре сутринта.